Özkula Banner

CAPTCHA Nedir? Ne İşe Yarar?

CAPTCHA Nedir? Ne İşe Yarar?

CAPTCHA nedir ve neden önemlidir? İnternet güvenliğindeki rolü ve işlevleri hakkında detaylı bilgi alın. Veri güvenliğinizi artırmak için CAPTCHA’nın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenin.

CAPTCHA Nedir?

İnternet sitelerinde gezinirken muhtemelen “Ben Robot Değilim” yazan bir kutucuğa tıklamanızı, fotoğraf içerisinde bulunan trafik lambalarını seçmeniz veya renk körü testindeymişsiniz gibi karışık bir resimde bulunan yazıları yazmanız istenmiş olabilir. Bu durum çoğu internet kullanıcısı için can sıkıcı bir durum olarak görünse de internet sitelerinde önemli bir güvenlik önlemidir. Bu makalemizde can sıkıcı olduğu düşünülen CAPTCHA doğrulamasının ne olduğu ve neden kullanılması gerektiğini paylaşıyoruz.

CAPTCHA Nedir?

İnternet sitelerine giren kullanıcıların bot mu yoksa gerçekten bir insan mı olup olmadığını belirlemek için tasarlanan doğrulama yöntemine CAPTCHA denir. CAPTCHA “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” yani “Bilgisayarları ve İnsanları Ayırmak İçin Tamamamen Otomatik Genel Turing Testi” anlamına gelen bir kısaltmadır.

CAPTCHA’nın Özellikleri

  • Otomatik olarak doldurulmasının önüne geçerek doğru anket verilerine ulaşmanıza yardımcı olur.
  • Üyelik sisteminizde bir bot yardımıyla toplu bir şekilde üyelik oluşturulmasını önler.
  • İnternet sitenizde bulunan yorum bölümüne otomatik olarak gönderilen SPAM yorumların önüne geçer.
  • Oturum açma sayfanızda kaba kuvvet (Brute-force) saldırılarını durdurarak üyeliklerinizin güvenliğini artırır.
  • E-ticaret sisteminin daha güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

CAPTCHA Nasıl Çalışır?

Klasik CAPTCHA’lar, botların kolayca tanıyamayacakları şekilde metinler oluşturur, bu metin farklı yazı tipleri ve şekiller kullanarak tasarlanır. Bu tasarım, sadece insanların yorumlayabileceği şekilde değiştirilmiş bir metni kullanıcıların doğrulamasını gerektirir. Eğer harfler eşleşmezse, kullanıcılardan tekrar denemeleri istenir. Bu sayede botlar testi geçemezken, insanlar normal işlemlerine devam edebilirler.

Google reCAPTCHA Nedir?

Klasik CAPTCHA’lardan daha gelişmiş testlere sahip olan reCAPTCHA, gerçek dünyadaki görüntüler alarak botların ilgili metni veya seçimleri yapmasını zorlaştıran bir teknoloji ile geliştirilmiştir. Öncelikle sizden “Ben robot değilim” butonuna tıklamanızı ister.

  Cpanel Full Yedek Alma Nasıl Yapılır?

Onay Kutulu reCAPTCHA Testi

“Ben Robot Değilim” yazan bir metni onaylamanız için kutucuk bulunur ve kutucuğa tıklayarak testi geçersiniz. Geçilmesi çok kolay gözükse de bu testin arka planda yapmış olduğu sorgulamalar botlara karşı güçlü bir koruma sağlar.

Görüntü Tanıma

Bir görüntü seçme ekranı karşınıza çıkar. Bu görüntü tanıma, onay kutusu, ziyaretçi davranışı değerlendirmesi gibi doğrulamalar ile daha da güçlenmiştir.

reCAPTCHA Skorunun Önemi

Google tarafından geliştirilen bir algoritma ile kullanıcıların bot mu yoksa bir insan mı olduğunu tanımlayan puanlama sistemi bulunuyor. Skor 0’a ne kadar yakınsa bot olduğu 1’e yakınsa normal bir kullanıcı olduğu düşünülür.

Cloudflare Turnstile Nedir?

Cloudflare Turnstile, CAPCTHA kullanımı için güçlü bir alternatiftir. İnternet sitenize kolaylıkla eklenebilen basit bir API yardımıyla ziyaretçilerinize CAPTCHA doğrulaması göstermeden otomatik bir şekilde arka planda kendisi doğrulamayı gerçekleştirir.

Robot Doğrulamaları Kötü Amaçlı Botları Durdurmak İçin Yeterli Olur Mu?

CAPTCHA’lar ve reCAPTCHA’lar, kullanıcılardan belirli bir görevi tamamlamalarını veya bir resimdeki belirli bir nesneyi seçmelerini isteyerek, botların otomatik olarak veri toplamalarını veya işlemlerini yapmasını engellerler. Ancak, bazı botlar CAPTCHA’ları geçmek için çeşitli yöntemler kullanabilirler. Bu nedenle, CAPTCHA’lar ve reCAPTCHA’lar, tek başlarına yeterli bir güvenlik önlemi olmayabilirler. CAPTCHA veya reCAPTCHA doğrulamalarıyla birlikte ek güvenlik önlemleri de almanızı öneririz.

İlginizi Çekebilir

Sunucu Yedekleme ve Veri Kurtarma

Sunucu Yedekleme ve Veri Kurtarma

Dijital çağda, veri kaybı işletmeler için büyük bir tehdit oluşturuyor ve bu yüzden sunucu yedekleme ve kurtarma stratejileri...

Devamını Oku
En iyi 7 WordPress Site Taşıma Eklentisi

En iyi 7 WordPress Site Taşıma Eklentisi

Bu blog yazısında, Wordpress site taşıma sürecinin önemi ve nasıl yapıldığı anlatılıyor. Wordpress site taşıma, bir web sitesinin...

Devamını Oku
En İyi 10 Antivirüs Programı, Mail ve Hosting Güvenliğini Sağlayan Antivirüs

En İyi 10 Antivirüs Programı, Mail ve Hosting Güvenliğini Sağlayan Antivirüs

Antivirüs, mail ve hosting güvenliği, dijital dünyada karşılaştığımız tehditlere karşı korunmamızı sağlayan temel unsurlardır. Bu blog yazısında, bu...

Devamını Oku
Linux Sunucu Yönetimi İçin İpuçları

Linux Sunucu Yönetimi İçin İpuçları

Günümüzde işletmelerin altyapılarının bel kemiğini oluşturan sunucular, özellikle Linux tabanlı sistemlerle güçlendirildiğinde, yüksek performans ve güvenilirlik sunar. Ancak,...

Devamını Oku
Sunucu Yedekliliği Nedir ve Sunucu Yedeği Alma

Sunucu Yedekliliği Nedir ve Sunucu Yedeği Alma

Dijital çağda işletmeler için veri güvenliği, kesintisiz hizmet sunabilme yeteneği ve sistem sürekliliği en temel gereksinimler arasında yer...

Devamını Oku
Sunucu Performansını Artırmanın Yolları

Sunucu Performansını Artırmanın Yolları

Dijital çağda, işletmelerin başarısı büyük ölçüde teknoloji altyapısının verimliliğine bağlı. Verimli bir sunucu performansı, hızlı veri işlemeyi ve...

Devamını Oku