Özkula Banner

WordPress Widget Nedir? Bileşenler Ne İşe Yarar?

WordPress Widget Nedir? Bileşenler Ne İşe Yarar?

WordPress Widget nedir, nasıl kullanılır? Bileşenlerin işlevleri ve avantajları hakkında bilgi alın. WordPress Widget kullanımı hakkında rehber. Dünya’nın en popüler web site aracı olan WordPress’te sayfa içeriğinin dışında kalan kısımları özelleştirmek için bileşen adı verilen parçacıklar kullanılır.

WordPress Bileşenleri Hakkında Her Şey

WordPress, web sitelerini özelleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için kullanılan bileşenlerle doludur. İşte WordPress bileşenleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar.

Bu yazıda, dünyanın en popüler web site oluşturma aracı olan WordPress’in önemli bir özelliği olan “Bileşenler” hakkında bilgi verilecek. WordPress’in sayfa içeriğinin dışında kalan kısımları özelleştirmek için kullanılan bu parçacıkların detaylarına bu rehberde ulaşabilirsiniz.

WordPress Widget Nedir?

WordPress yazılımı kullanılan bir internet sitesinde içeriğin dışında kalan footer (alt kısım) ve sidebar (yan menü) gibi bölümleri özelleştirmek için widget (bileşen) adı verilen parçacıklar kullanılır. Bu bileşenler aracılığıyla ziyaretçilerinizin sitenizdeki içerik ve sayfalara kolay erişimini sağlayabilir, genel site düzeninizi istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bileşenlerle İnternet Sitesi Düzenleme

WordPress’in varsayılan sisteminde ve temalarında bileşenler footer ve sidebarda düzenlemeler yapabilmenizi sağlarken, yüklediğiniz farklı temalarda bileşenler daha fazla alana etki ediyor olabilir. Bazı gelişmiş temalarda header (üst kısım), slider ve anasayfa içerikleri gibi kısımların düzenlenmesinde de bileşenler kullanılabilmektedir.

Otomatik Olarak Yüklenen Bileşenler

WordPress’in temel kurulumu ile birlikte bir dizi bileşen de otomatik olarak yüklenir. Böylece herhangi bir ekstra eklenti kullanmadan veya herhangi bir kodlama yapmanıza gerek kalmadan sitenizde widgetleri kullanabilirsiniz. Ancak bazı eklentiler yükleyerek veya kendi bileşenlerinizi kodlayarak çok daha fazla bileşenden faydalanabilirsiniz.

WordPress Bileşen Nasıl Eklenir?

WordPress tabanlı sitenize widget eklemenin 2 farklı yolu vardır. Her 2 yolu kullanmak için de öncelikle admin paneline giriş yapıp sidebardan Görünüm > Bileşenler sekmelerine girmelisiniz.

  Artımlı (Incremental) Yedekleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Adım Adım Bileşen Ekleme Yöntemleri

Açılan sayfada sitenizde yüklü olan tüm WordPress bileşenlerini ve bu bileşenlerle ilgili ayarlamaları görüntüleyebilirsiniz. Ekranın sağ kısmında göreceğiniz alanlarsa mevcut bileşenlerinizi kullanabileceğiniz site içindeki alanları ifade eder. Örneğin; bu görselde Primary Sidebar başlığı (temanıza, eklentilerinize göre değişkenlik gösterebilir) ile görüntülediğiniz alan sitenin birincil kenar çubuğunu ifade eder. Bu alana eklediğiniz her bileşen, site tasarımında birincil kenar çubuğu olarak ayarlanan alana eklenir.

Yöntem 1: Sürükle ve Bırak

WordPress siteye bileşen eklemenin ilk yolu sol kısımda yer alan mevcut bileşenler alanından seçtiğiniz bir bileşeni sağ kısımda yer alan istediğiniz bir alana sürükleyip bırakmaktır. Örneğin; üstteki ekranda Arşivler isimli bileşeni Primary Sidebar isimli alana sürükleyip bıraktığınızda artık bu bileşen web sitenizin birincil sidebar kısmında görüntülenmeye başlayacaktır.

Yöntem 2: Menüden Seçerek Ekleme

Bileşen eklemek için ikinci yöntem ise yine ekranın sol kısmında Mevcut Bileşenler başlığı altındaki sekmelerde eklemek istediğiniz bileşenin sağında yer alan ok butonuna tıklayıp açılır menüden eklemek istediğiniz alanı seçmeli, ardından da bileşen ekle butonuna tıklamalısınız. Örneğin; bu görselde Arşivler isimli bileşenin solundaki ok butonuna tıklayıp açılan menüde Primary Sidebar alanını (temanıza, eklentilerinize göre değişkenlik gösterebilir) seçip Bileşen ekle butonuna tıklandığında mevcut sitenin birincil kenar çubuğuna Arşivler isimli bileşen eklenmiş olur.

WordPress Bileşen Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress tabanlı sitenizde istediğiniz alanlara eklemek istediğiniz bileşenleri eklediniz ancak bunlar üzerinde değişiklik yapmak istiyorsunuz. Ya da bazı bileşenler doğru çalışmıyor. Bileşen ayarlarını yapmak için admin panelinde yine Görünüm > Bileşenler sekmelerini kullanarak bileşenler sayfasını açın. Zira WordPress bileşenlerine ilişkin ekleme, çıkarma ve düzenleme gibi tüm ayarlamalar bu sayfada yer almaktadır.

  Cisco Cihazlarında Zamanı Güncel Tutma Nasıl Yapılır?

Bileşen Ayarlarını Düzenleme Adımları

Bileşenler sayfasının en sağ kısmında WordPress sitenizin bileşenlerle oluşturulan alanlarının olduğunu görüyorsunuz. Bu alanda düzenlemek istediğiniz bileşenin yanındaki ok butonuna tıklayarak izin verilen düzenlemeleri istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin; bu görselde Primary Sidebar alanındaki (temanıza, eklentilerinize göre değişkenlik gösterebilir) Arşivler isimli bileşenin yanındaki ok butona tıklayarak başlık, gösterilecek yazı sayısı, renk seçenekleri gibi ayarlamaları kendi isteğinize göre düzenleyebilirsiniz.

Bileşen Sıralamasını Düzenleme

Bir bileşen alanı içerisindeki bileşenlerin sırasını da sürükle-bırak yöntemiyle aşağı veya yukarı kaydırarak ayarlayabilirsiniz. Örneğin; Arşivler isimli bileşenin Primary Sidebar alanı içerisinde en altta görünmesini istiyorsanız imleç ile sürükleyip en alt kısma kaydırabilirsiniz.

Varsayılan WordPress Bileşenleri ve İşlevleri

WordPress kurulumu ile birlikte otomatik olarak yüklenen WordPress bileşenleri ve işlevleri şunlardır:

1. Arşivler

Site yer alan içerikleri aylık olarak filtreleyip göstermeyi sağlar.

2. Takvim

İçerik yayınlanan tarihlerle birlikte takvimi göstermeyi sağlar.

3. HTML

Bileşenlerin kullanıldığı bir alana HTML kodlarını eklemeye olanak sağlar. Genellikle reklam eklemek ve özgün tasarımlar eklemek için kullanılır.

4. Resim

WordPress ortam kütüphanesine eklenecek bir görseli görüntülemeyi sağlar.

5. Dolaşım Menüsü

Sitede yer alan menüyü görüntülemeyi sağlar.

6. Son Yazılar

Sitede yayınlanan son içerikleri görüntülemeyi sağlar.

7. Son Yorumlar

Kullanıcılar tarafından içeriklere yapılan son yorumları görüntülemeyi sağlar.

8. Sayfalar

Sitede yayınlanan sayfaları görüntülemeyi sağlar.

9. Arama

Site içi arama çubuğu eklemeye olanak sağlar.

10. Etiketler/Etiket Bulutu

İçeriklere eklenen etiketleri ve kullanım sayılarını görüntülemeyi sağlar.

11. Kategoriler

Sitede yer alan kategorileri hiyerarşik bir yapıyla görüntülemeyi sağlar.

12. Video

Bileşen alanında ortam kütüphanesine eklenecek bir videoyu görüntülemeyi sağlar.

13. Metin

Metin formatında bir alan oluşturmayı sağlar.

  Ankara'da en iyi oteller

Siz de detaylı işlem sağlayabilmek adına Kayizer ile %100 uyumlu WordPress hosting hizmetlerimizden satın alım sağlayarak kolayca işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

cPanel Sunucu Nedir? cPanel Sunucu Kullanımı

cPanel Sunucu Nedir? cPanel Sunucu Kullanımı

cPanel nedir, nasıl kullanılır ve güvenlik önlemleri nelerdir? cPanel yedekleme işlemleri ve sunucu yönetimi hakkında bilgi edinin.Dijital dünyada...

Devamını Oku
Yüksek Performanslı Web Sitesi İçin Optimize Edilmesi Gereken Unsurlar

Yüksek Performanslı Web Sitesi İçin Optimize Edilmesi Gereken Unsurlar

Web sitenizin performansını artırın: Yüksek performanslı siteler, optimizasyon teknikleri, hız için çözümler ve cache faydaları hakkında bilgi edinin.Günümüz...

Devamını Oku
Google My Business Nasıl Kullanılır ve İşletmeler İçin Önemi

Google My Business Nasıl Kullanılır ve İşletmeler İçin Önemi

Google My Business kullanımı ve işletmeler için faydalarını öğrenin. Kayıt, bilgi güncelleme ve inceleme yönetimi hakkında kapsamlı rehber.Günümüzün...

Devamını Oku
Sanal Gerçeklik: Geleceğin Teknolojisi

Sanal Gerçeklik: Geleceğin Teknolojisi

Sanal gerçeklik nedir, nasıl çalışır ve kullanılan donanımlar nelerdir? Endüstriyel uygulamalar ve gelecekteki beklentilere dair her şeyi keşfedin.Sanal...

Devamını Oku
WordPress Hosting Önerileri, WordPress Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

WordPress Hosting Önerileri, WordPress Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

WordPress Hosting nedir, en iyi hizmetler, seçim kriterleri, maliyet ve performans testleri hakkında detaylı bir kılavuz. Sıkça sorulan...

Devamını Oku
Windows sunucu Nedir? Windows Sunucu Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Windows sunucu Nedir? Windows Sunucu Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Windows sunucu nedir ve nasıl kurulur? Kullanım alanları, yönetim ve güvenlik önerileri ile performans optimizasyonu hakkında kapsamlı bilgiler.Dijital...

Devamını Oku