Özkula Banner

IDS ve IPS Nedir? Ne İşe Yarar?

IDS ve IPS Nedir? Ne İşe Yarar?

IDS ve IPS nedir? Bu güvenlik önlemleri nasıl çalışır ve ağınızı nasıl korur? İşlevleri, farkları ve önemi hakkında detaylı bilgi edinin.

IDS ve IPS Nedir?

İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte ağlara yönelik tehditlerin sayısı giderek artmaya devam ediyor. Bu tehditler, iş süreçlerinde aksaklıklar ve veri kayıpları gibi sorunlar yaratarak, ağ güvenliği konusunun önemini anlamamızı sağlıyor. Ağ güvenliğini kontrol etmek ve korumak için bazı sistemler bulunuyor. Bu yazımızda ağ güvenliği için kullanılan sistemlerden olan IDS ve IPS hakkında merak edilenleri sizinle paylaşıyoruz.

Tanımlamalar

Yabancı dildeki bazı teknik terimler tam olarak Türkçe’ye çevrilemiyor. Nedeni TDK’nin eskisi kadar teknik terimlere yoğunlaşmaması olabilir. Fakat biz yine de elimizden geldiği kadar tam netleşmeyen terimleri aşağıda açıklamak istiyoruz. Bunların dışında merak ettikleriniz olursa yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Ardından detaylı olarak devam edeceğiz.

False Positive ve False Negative

Türkçe karşılığı birebir çevirdiğimizde Yanlış Pozitif, anlam yönünden çevirdiğimizde ise “Olmaması Gereken Tespit” diyebileceğimiz bir durumdur. Türkçe karşılığı birebir çevirdiğimizde Yanlış Negatif, anlam yönünden çevirdiğimizde ise “Olması Gereken Tespit” diyebileceğimiz bir durumdur.

Spoofing

Yanıltıcı bir IP adresi kullanarak başka bir bilgisayar veya ağa giriş yapma girişimidir. Spoofing kullanan kişinin kimliği gizlendiği için tespit edilmesi zorlaşır.

ICMP

Ağ cihazları arasında iletişimde kontrol mesajlarının iletilmesini sağlayan bir protokoldür. Hata bildirimleri, hedef cihazın erişilebilirliğini kontrol etmek ve ağdaki sorunları tespit etmek gibi görevleri yerine getirir. Ağdaki hedef cihazın erişilebilirliğini ve tepki süresini kontrol etmek için kullanılan “ping” komutu ICMP üzerinden çalışır.

Intrusion Detection System (IDS) Nedir?

Network trafiğini inceleyerek sorun yaratabilecek, bilinen tüm tehditlerle birlikte network trafiğinde şüpheli veya zararlı bağlantıları kontrol eden bir sistemdir. Olası bir güvenlik riski tespit edildiğinde uyarılar göndererek konu hakkında sizleri bilgilendirir. IDS için ücretli ve ücretsiz çözümler bulunmaktadır.

  Domain Transferi Nasıl Yapılır ?

IDS Tarafından Tespit Edilebilen Potansiyel Tehditler

  • Address Spoofing: Sahte bir kaynak adresi kullanarak ağ trafiği oluşturduğu ve hedef sistemleri yanıltan bir saldırı türüdür.
  • Fragmentation Attack: IP tabanlı ağlarda içerisinde kaynak ve hedef IP adresleri gibi bilgileri içeren bir veri paket türü olan datagram kullanılır.
  • Pattern Evasion: Hedef makineye iletilen verinin imzasını düzenleyerek veya güvenli bir imza ekleyerek IDS’in tanımlayamamasına ve veri girişine izin vermesi hedeflenir.
  • Coordinated Attack: Birden fazla saldırganın hedef bir sunucuyu etkisiz hale getirebilmek için anlaşıp kordineli bir şekilde ataklar gerçekleştirmesine denir.

Intrusion Prevention System (IPS) Nedir?

IPS, ağ trafiğinde tespit edilen aktif veya potansiyel te

hditleri engellemek için geliştirilmiş bir güvenlik sistemidir. Bu sistem, IDS sistemine benzer şekilde ağ trafiğini izler, ancak bir adım daha ileri giderek tespit edilen tehditleri otomatik olarak engeller. IPS, ağ saldırılarına karşı daha proaktif bir savunma sağlar.

IPS’in Avantajları

  • Anlık Müdahale: İstem dışı olarak gerçekleşen güvenlik açıklarına karşı otomatik müdahale yeteneği vardır.
  • Gelişmiş Korumalar: İleri düzey filtreleme yetenekleriyle sıradan trafiği analiz eder ve kötü amaçlı içeriği tespit eder.
  • Trafik Yoğunluğu Azalır: Tehditlerin tespit edilip engellenmesiyle ağdaki trafik yoğunluğu azalır ve performans artar.

IPS’in Dezavantajları

  • Yanlış Pozitif Uyarılar: IDS’lerde olduğu gibi IPS’ler de yanlış pozitif uyarılar verebilir, yani zararsız trafiği bir saldırı olarak algılayabilirler.
  • Maliyet: Diğer güvenlik önlemlerine kıyasla yüksek maliyetli olabilir.
  • Performans Etkisi: Yoğun trafiğe sahip ağlarda performansı etkileyebilir.

Günümüzde ağ güvenliği, işletmelerin ve bireylerin en önemli önceliklerinden biri haline gelmiştir. IDS ve IPS gibi sistemler, ağlarınızı kötü niyetli saldırılara karşı korumanın ve veri güvenliğini sağlamanın etkili yolları arasındadır. Bu sistemlerin kullanılması, ağınızın güvenliğini artırırken, iş sürekliliğini ve veri bütünlüğünü korumanıza yardımcı olabilir.

  Cisco Switch DTP Yapılandırması Nedir?

İlginizi Çekebilir

E-Ticaret İçin Mükemmel Ürün Açıklamaları Yazmanın Yolları

E-Ticaret İçin Mükemmel Ürün Açıklamaları Yazmanın Yolları

Blog yazınızda, özgün başlık seçiminden profesyonel görsel kullanıma kadar etkili SEO stratejilerini ve kullanıcı deneyimini nasıl iyileştireceğinizi keşfedin.E-ticaret...

Devamını Oku
Muhasebe Sunucusu Önerileri, Muhasebe Sunucusu Güvenliği ve Yedeklemesi

Muhasebe Sunucusu Önerileri, Muhasebe Sunucusu Güvenliği ve Yedeklemesi

Muhasebe süreçlerinin güvenliği, veri bütünlüğü ve sürekliliği, işletmeler için olmazsa olmaz kriterler arasındadır. Bu nedenle, muhasebe verilerinizi yönetirken...

Devamını Oku
Ücretsiz Kontrol Paneli Sunan Hosting Firmalarının İncelemesi

Ücretsiz Kontrol Paneli Sunan Hosting Firmalarının İncelemesi

Web siteniz için en iyi hosting firmasını seçerken dikkat etmeniz gereken konuları öğrenin: kontrol paneli, müşteri desteği, fiyatlandırma...

Devamını Oku
Google Analytics Kullanımı ve Veri Analizi

Google Analytics Kullanımı ve Veri Analizi

Google Analytics'in ne olduğunu, nasıl kurulacağını, veri analizi ve raporlama araçlarını anlatan detaylı rehber. Veri inceleme ipuçları.Blog Giriş...

Devamını Oku
cPanel Reseller Nedir?

cPanel Reseller Nedir?

cPanel Reseller temel tanımları, çeşitli paket seçenekleri, müşteri yönetimi, karlı bir işletme kurma ve başarının anahtarları hakkında bilgi...

Devamını Oku
Google Yapısal Veri İşaretleme ve Arama Sonuçlarına Etkisi

Google Yapısal Veri İşaretleme ve Arama Sonuçlarına Etkisi

Google yapısal veri işaretleme nedir, nasıl yapılır ve arama sonuçlarına olan görsel etkilerini keşfedin; avantajlarından yararlanın.Web dünyasının karmaşıklığında,...

Devamını Oku